Detail kurzu

Přípravný kurz na 1.PRŮBĚŽNÝ TEST jen pro studenty 4ST201

Mgr. Hana Choděrová

Popis kurzu

Hlavní náplní kurzu je především řešení příkladů z vybraných kapitol k 1.průběžnému testu, teorie se probírá jen v nejnutnější míře, tj. jen teorie potřebná pro výpočty. Protože se 1.průběžný test obvykle píše v počítačové učebně, objevují se v něm příklady na „ruční“ výpočty i příklady s využitím SASu. Vše bude podrobně procvičeno. Na kurzu je možné využívat vlastní notebook. Počítač s projektorem bude součástí výuky.

Obsah kurzu

Obsah 1.testu je závislý na probrané látce na cvičeních. Proto může být probraná látka doplněna či naopak redukována dle požadavku studentů.

Popisná statistika – charakteristiky úrovně, variability a tvaru rozdělení (absolutní, relativní, kumulativní četnosti, modus, kvantily, medián, aritmetický průměr, vážený aritmetický průměr, harmonický průměr, geometrický průměr, rozptyl, vnitroskupinový a meziskupinový rozptyl, variační koeficient, šikmost, špičatost) Náhodné jevy a pravděpodobnost (klasická a statistická definice pravděpodobnosti, pravděpodobnost sjednocení a průniku, jevy neslučitelné a jevy nezávislé, vzorec úplné pravděpodobnosti, podmíněná pravděpodobnost) Náhodné veličiny (pravděpodobnostní funkce, distribuční funkce, hustota pravděpodobnosti, střední hodnota, rozptyl, směrodatná odchylka, modus, medián) Pravděpodobnostní rozdělení náhodných veličin, limitní věty (alternativní rozdělení, binomické rozdělení, Poissonovo rozdělení, hypergeometrické rozdělení, aproximace hypergeometrického rozdělení binomickým rozdělením, aproximace binomického rozdělení Poissonovým rozdělením, normální rozdělení, normované normální rozdělení, logaritmickonor­mální rozdělení, exponenciální rozdělení, Lindebergova-Lévyho věta a Moivreova-Laplaceova věta) Doporučená literatura:

Vzorce a tabulky- oficiálně povolené vzorečky a tabulky ke zkoušce z Katedry statistiky a pravděpodobnosti (to je nejdůležitější, ostatní literatura není nutná, na kurzu bude probráno dostatek příkladů).

Artlová, Bílková, Jarošová, Pourová, Pecáková: Příklady k předmětu statistika A, B

Marek a kol.: Statistika pro ekonomy Aplikace

Hindls, Hronová, Seger: Statistika pro ekonomy

Cílová skupina

studenti VŠE

Hodnocení




Organizátor